Bıçak Çeşitleri

Şef Bıçakları

Şef Bıçakları

Şef bıçakları, Fransız bıçağı ya da aşçı bıçağı olarakta bilinmektedir. Şef bıçağı ilk olarak büyük parçalı dana etini ayırmak ve kesmek için tasarlanmıştır. Daha sonraları şeflerin ana bıçağı olmuş ve çok çeşitli amaçlarda kullanılarak yaygınlaşmıştır. Şef bıçaklarının boyları genellikle 15-36 santimetre arasında, ortalama 4 santimetre genişliğinde üretilmektedir. Fransız ve Alman tipleri olarak 2 yaygın türü olduğu söylenebilir. Alman tipi şef bıçakları baştan uca bir kavise sahip, daha derin ve uzun kesim yapmak için tasarlanmışken, Fransız tipi şef bıçakları ise düz ağızlı, uca doğru az bir kavise sahip bıçaklarıdır. Uzakdoğu kültüründe kullanım amaçlarına göre özelleştirilmiş formlarda ki bıçaklar, günümüzde çokça tercih edilmeye başlamıştır. Santoku, Nakiri, Deba ve Yanagiba başlıca bıçak formlarıdır. Hangi formu seçmeliyim diye soruyorsanız, ağırlıklı olarak yapılan işleri düşünmeli, kişisel alışkanlığınız ve bıçak kullanma şeklinize göre bir tercih yapmalısınız. Günlük çalışma saatiniz, çoğunlukla kestiğiniz malzeme, kesim kalitesi ve ince işçilik, bıçağın ağırlığı, dengesi, üst kenar yumuşaklığı gibi bir çok açıdan değerlendirmeniz gerekmektedir. Modern şef bıçakları mutfakta bir çok görevin üstesinden gelebilecek şekilde tasarlanmaktadır. Şef bıçakları ile doğrama, dilimleme ve kıyma işlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kasap Et Bıçakları

Kasap Et Bıçakları

Et işlemede kullanılan bıçakları basit olarak sıyırma, doğrama ve açma bıçakları olarak ayırabiliriz. Sıyırma bıçakları sivri ve içeri doğru oval yapısı sayesinde sinir ve yağ ayırırken size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Doğrama bıçakları çeşitli formda ve boylarda olabilir. Kullanacağınız bıçağın boyu, elinizedüzgün oturması, kesim işlemini keyifli ve güvenli bir hale getirecektir. Etleri açmak için ise 20 ile 35cm uzunluğunda özel üretilmiş et açma bıçaklarını kullanmalısınız. Kullanacağınız bıçağın sapının plastik olmasını öneriyoruz. Plastik saplar ağaç saplardan daha dayanıklı ve sağlıklıdır. Bıçağınızı tercih ederken kulaktan dolma bilgiler yerine mutlaka kendini ispatlamış markaların ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Bıçak Setleri

Bıçak Setleri

Doğru Bıçak Seti Seçimi

Bıçak ve çakı gibi kesici aletler, avcılık, kampçılık gibi açık hava sporlarında sıklıkla tercih edilen ekipmanlar arasında olmakla birlikte, bir çok işlevi içerisinde barındıran bıçak seti çeşitleri, çoğunlukla mutfak kullanımı içindir. Gastronomi öğrencilerine özel tasarlanmış setlerin yanı sıra, profesyonel ya da amatör aşçıların kullanımına uygun mutfak bıçak setleri bulmak mümkündür. Bu setler içerisinde soyma, doğrama, kesme, oyma gibi işlevleri sebze ve et çeşitlerinde uygulamak için özel olarak üretilmiş, çeşitli boylarda bıçak modellerini bir arada bulabilirsiniz. Farklı işlev ve amaçlara sahip bıçakların her birini ayrı ayrı satın almak, set olarak almaktan daha pahalı ve daha uğraştırıcı olduğundan, bıçak seti tavsiyesi bütçe ve pratiklik bakımından doğru olacaktır. Setlerin genellikle saklama kutusu ya da çantasıyla birlikte satılması da kullanım kolaylığı yaratmaktadır.

Amacınıza uygun bıçak seti hangisi?

Doğru bıçak seti seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar vardır. Bıçak seti fiyatları 100 liradan 5000 liraya kadar oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Çoğu üründe olduğu gibi bıçaklarda da dayanıklılık önemli bir özellik olduğundan, ucuza alınan setler dayanıksız çıkarsa son tahlilde daha masraflı olabilmektedir. Doğru set seçimini, sizin amacınız belirleyecektir. Gastronomi öğrencisiyseniz ya da yemek yapmayı öğrenmeye karar verdiyseniz, bu öğrenme sürecine özel setler tasarlandığını göreceksiniz. Eğer setinizi evdeki günlük aşçılığınız için tercih ediyorsanız, o zaman çok büyük bir sete ihtiyacınız olmayacaktır. Günlük kullanım için sebze kesme, doğrama ve soyma, et kesme ve fileto ile ekmek bıçaklarının bulunduğu setler idealdir.

Bıçak seti hangi çeşitleri içerir?

Bıçak seti çeşitleri, işlevine, kullanım alanına göre 2 parçadan 20 parçaya kadar bıçak çeşidi içerebilir. Et kesmek, et dövmek, fileto yapmak, balık temizlemek oldukça kendine has işlemlerdir ve gerçekleştirilebilmeleri için bu işe özel üretilmiş bıçaklara ihtiyaç duyulur. Tüm meyveleri soymak için tek bıçak kullanılabileceği gibi, örneğin sırf elmanın göbeğini çıkarmak için özel olarak üretilmiş bıçak modelleri mevcuttur. Bıçak setlerinin değişmeyen parçalarından biri olan soyacakları tek ya da çift taraflı olarak bulmak mümkündür. Setler suya dayanıklı bir çanta, mıknatıslı bir bıçaklık ya da ahşap bir saklama kutusu gibi çeşitli koruyucularla birlikte satılabilmektedir. Bazı setlerin içerisinde bulabileceğiniz bıçak seti tahtası, tüm kesme işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz, seçtiğiniz bıçağa uygun bir tasarım olacaktır.

Doğru bakım, dayanıklı bıçak seti

Bıçak setinizi seçtikten sonra, bıçaklarınızın bakımını sağlıklı şekilde devam ettirmek artık sizin elinizde olacaktır. Bıçaklarınızı düzenli olarak bilemeniz, hem sizin iş yükünüzü azaltacak, hem de bıçağınızı formda tutacaktır. Kaliteli bir bileme aleti edinebilir ya da bileme aletinin dahil olduğu setleri tercih edebilirsiniz. Bıçakların saklanmasındaki önemli kurallardan biri, birbirlerine değmeyecek şekilde tutulmalarıdır. Bunun için setinizle gelen saklama kutularını ya da bıçağınıza uygun bıçak kılıfı çeşitlerini kullanabilirsiniz. Günümüzde kaliteli bıçak çeşitleri paslanmaz teknolojiye sahip olsa da, bıçağın ve sizin sağlığınız açısından bıçakları kullanımdan hemen sonra, ılık suyla elde yıkayıp kurulamanızda fayda olacaktır. İster öğrenci, ister profesyonel bir şef, ister kendi mutfağınızın hükümdarı olun, Bicakcim.com, her zevke ve her kullanıma hitap eden bıçak seti çeşitleriyle, ücretsiz kargo imkanıyla müşterilerin hizmetinde. 30 seneyi aşan ticari tecrübesinin verdiği güvenceyle Bicakcim.com, günlük mutfak setlerinden Uzak Doğu bıçak çeşitlerine, kasap ve dönercilik gibi meslek gruplarına özel ürünlerden kurban bıçaklarına, her türlü bıçak bakım aksesuarına kadar geniş bir yelpaze sunuyor.

Meyve ve Sebze Bıçakları

Meyve ve Sebze Bıçakları

Meyve soymak için hangi tür bıçakları kullanabiliriz?

Meyve soyma işlemi için 8 ile 10 santim arasında ince bir bıçakkullanılmalıdır. Ayrıca eğri ağızlı dekor bıçaklarınıda soyma ve şekilverme işlerinde kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bıçağın sapınınplastik olmasını öneriyoruz. Plastik saplar ağaç saplardan dahadayanıklı ve sağlıklıdır. Bıçakların dışında sebze soyacaklarınıdagüvenle kullanabilirsiniz. Soyacaklar ile yaptığınız soyma işlemi,bıçaklara göre daha ince, hızlı ve sağlıklı yapılabilmektedir. Bıçağınızıtercih ederken kulaktan dolma bilgiler yerine mutlaka kendiniispatlamış markaların ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Sebzeleri soymak için hangi tür bıçakları kullanabiliriz?

Sebze soyma işlemi için 8 ile 12 santim arasında ince bir bıçakkullanılmalıdır. Tercihen kesici kısmının dişli olması soyma işleminidaha kolay yapmanızı sağlar. Ayrıca eğri ağızlı dekor bıçaklarınıdasoyma ve şekil verme işlerinde kullanabilirsiniz. Kullanacağınızbıçağın sapının plastik olmasını öneriyoruz. Plastik saplar ağaçsaplardan daha dayanıklı ve sağlıklıdır. Bıçakların dışında sebzesoyacaklarınıda güvenle kullanabilirsiniz. Soyacaklar ile yaptığınızsoyma işlemi, bıçaklara göre daha ince, hızlı ve sağlıklıyapılabilmektedir. Bıçağınızı tercih ederken kulaktan dolma bilgileryerine mutlaka kendini ispatlamış markaların ürünlerini tercihetmenizi öneriyoruz.

Sebze doğramak için ne tür bıçaklar kullanılır?

Sebze doğramak için 8 ile 16 santimetre arası elinize iyi oturan klasik formda sebze bıçaklarını ya da 15 ile22 santimmetre arası bir şef bıçağını tercih etmenizi öneriyoruz. Doğrama işleri için kullanacağınız klasikformda bir bıçağın kesici kısmı düz, uç kısmıda sivri olmadır. Bunun yanısıra şef bıçaklarıylada hızlı vedüzgün doğrama yapabilirsiniz. Kullanacağınız bıçağın sapının plastik olmasını öneriyoruz. Plastik sap, ağaçsaplardan daha dayanıklı ve sağlıklıdır. Bıçaklarınızı tercih ederken kulaktan dolma bilgiler yerine kendiniispatlamış markaların ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Ekmek Bıçakları

Ekmek Bıçakları

Ekmek bıçaklarının tırtıklı ağız yapısı sayesinde kesim yüzeyi arttırılmıştır. Bu sivriltilmiş notkalar daha sert olan kabuk kısmını açarak bıçağın daha rahat kesim yapmasını sağlamaktadır. Bu bıçakları ile ekmekleri ezmeden ve dağıtmadan rahatlıkla doğrama yapabilirsiniz. Normal bıçaklarınızı en çok körelten gıda ekmektir. Diğer bıçaklarınızın keskinliğini korumanın en iyi yollarından biri, ekmekleri ekmek bıçağı ile kesmektir. Bu sebeple mutfağınızda bir ekmek bıçağı bulundurmanızı şiddetle öneriyoruz. 

Balık Bıçakları

Balık Bıçakları

Balık bıçakları fleto çıkarmak ve balık ayıklamak için özelleştirilmiştir. Dar, uzun ve esnek bıçaklar ile balık ve et fletosu çıkarmak çok daha kolaylaşır. Daha kısa, ince ve esnek bıçaklarlada balık temizlemek çok daha hızlı ve güvenli yapılmaktadır.

Dekor Bıçakları

Dekor Bıçakları

Dekor Bıçakları ile meyve ve sebzeler oyularak farklı figürler elde edilmektedir. Dekor işi için inceltilmiş, esnek, eğri hatta V şeklinde bıçaklar üreilmiştir. Bu işle uğraşan sanatçılar hayal gücünü zorlayan muazzam işler çıkarıyorlar. Garavel Usta 'dan alıntıyla kapatalım "Nimetle Şaka Olmaz" :)

Peynir Bıçakları

Peynir Bıçakları

Peynir Bıçakları genelde sivri uçlu, dar orta uzunlukta formlara sahiptir. Peynir doğrarken en büyük sorun peynirin bıçağa yapışmasıdır. Bunun için içi boşluklu ve hava kanallı bıçaklar tasarlanmıştır. Bunun yanında oval yada tekerlek formunda peynir kalıplarını kesmek için çift saplı büyük bıçaklarda kullanılmaktadır. Bıçaklar dışında paslanmaz tellerle ve yine bu teller kullanılarak üretilmiş özel peynir doğrama makineleride bulunmaktadır.

Döner Bıçakları

Döner Bıçakları

Döner Bıçakları 50-55cm standart boylara sahiptir. Uzun çalışma saatlerinde ısınan bıçaklarn kesim ve bileme performansı çok düşer. Bu sebeple en verimli bıçağı seçmek için gün içinde çalışacağı saat önemli bir ayrım noktasıdır. Ayrıca kullanım alışkalığına göre daha esnek yada sert bıçaklar tercih edilebilir.

Börek ve Pizza Bıçakları

Börek ve Pizza Bıçakları

Börek ve Pizza bıçakları yarım ay şekline sahiptir. Bu bıçaklar ile börek ve pizzayı dilimlerken, bıçağı çekmeden yuvarlama hareketi yaparak kesim yaptığı için ürünleri dağıtmaz yada ezmez. Bu bıçakların kesici yüzeyleri özel olarak bilenmektedir. Piyasada bulunan ucuz ve markasız ürünleri tercih etmemenizi öneriyoruz.

Et Açma Bıçakları

Et Açma Bıçağı

Et açma bıçakları büyük parça etleri doğramak ve daha ince dilimler kesmek için özelleştirilmiştir. Özel boşaltılmış ve bilenmiş ağızları sayesinde büyük parça etlerden fleto çıkarmak için tasarlanmıştır.

Zırhlar

Zırhlar

Zırhlar parça etleri kıyma haline getirmek için kullanılmaktadır. Ağır olmaları et çekerken kesim kolaylığı sağlamaktadır. Orjinal bıçaklar paslanır çelikten imal edilmiştir fakat günümüzde paslanmaz bıçaklar daha hijyenik olduğu için daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Zırh bıçaklarının kesici ağızlar kıyma işlemi için özel olarak bilenmiş ve şekillendirilmiştir. Zırh kıyması yapmak için tavsiemiz orta yada büyük boy bir bıçak kullanmanızdır. Büyük bıçaklar ile kıyma işlemi daha hızlı ve kolay yapılmaktadır.